A A A K K K
для людей із порушенням зору
Козельщинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Як зберегти здоров’я у спекотну погоду

Дата: 26.07.2018 10:08
Кількість переглядів: 440

Фото без опису  

  • Намагайтесь якомога менше часу проводити на сонці, не виходьте на вулицю в найспекотніші години – з 12.00 до 16.00; одягайте світле та просторе вбрання з натуральних тканин; по можливості, тримайтеся у тіні.  Обов'язково надягайте головний убір або користуйтеся парасолькою світлого кольору.
  • Під час відпочинку на пляжі користуйтеся засобами проти засмаги зі ступенем захисту не менше 25 одиниць.
  • Намагайтеся звести до мінімуму перебування в громадському транспорті, спека й задуха у замкненому просторі можуть спровокувати запаморочення й непритомність.
  • Врятуватися від спеки й освіжити організм допоможуть водні процедури. Радимо гуляти біля води, частіше ополіскувати руки й обличчя, а також приймати душ, по можливості – регулярно відвідувати басейн.
  • У спеку рекомендовано відмовитися від активних занять спортом. Фізичні навантаження у рази збільшують теплообмін, що може призвести до зневоднення організму, виникнення теплового удару.
  • У приміщенні з кондиціонером уникайте переохолодження організму, не знижуйте температуру повітря нижче 22 ºС. Якщо в приміщенні немає кондиціонера, то повітря можна трохи охолодити, використовуючи ємність із водою, яку ставлять перед вентилятором. Вода під дією теплого повітря інтенсивно випаровується, охолоджуючи таким чином приміщення на 2-3 градуси. Не забувайте робити вологе прибирання.
  • У спекотну погоду рекомендовано утриматись від вживання висококалорійної їжі, харчуватися слід меншими порціями, але частіше, не залишаючи свіжоприготовану їжу на потім. Щоб допомогти організму нормально функціонувати в умовах екстремальної спеки, можна змістити режим харчування, тобто основні прийоми їжі перенести на прохолодну пору доби. Снідати краще якомога раніше — о 6-7-й годині ранку, обідати — до настання полуденної спеки — об 11-11.30, вечеряти — о 18-й годині.
  • Відмовтеся від сигарет та вживання алкогольних напоїв.
  • Разом із потом організм втрачає вітаміни й мікроелементи (особливо це стосується водорозчинних вітамінів С, B1, В2, B6 і РР). Унаслідок цього ми відчуваємо млявість, послаблюється імунітет, може розвинутися вітамінна недостатність. Щоб цього не сталося, необхідно більше вживати фрукти, овочі і ягоди, пити свіжовичавлені соки.
  • Слід багато пити, не менше 1,5-3 л рідини на день. Рекомендовані напої: вода із соком лимона, теплий зелений чай без цукру, компоти й морси. Уникайте вживання алкоголю, в тому числі й пива, а також різних солодких газованих напоїв, які не тільки не втамовують спраги, а й уповільнюють обмінні процеси в організмі. На ніч бажано пити відвар м'яти — він позитивно впливає на загальний стан організму, відновлює роботу нервової системи, судин, є загальнозміцнюючим засобом.

       При виникненні ознак перегріву організму, теплового або сонячного ударів слід негайно звернутися за медичною допомогою. До її надання:

  • потерпілого необхідно перенести в тінь (прохолодне приміщення),
  • покласти на спину, а голову – на підвищення, розстебнути верхній одяг,
  • змочити голову холодною водою або покласти на неї змочений холодною водою рушник,
  • дати потерпілому холодної води (бажано натрієво-хлоридної), для підтримки серцевої діяльності – настоянку валеріани (15-20 крапель на одну третину склянки води)., у разі втрати потерпілим свідомості слід скористатися нашатирним спиртом.

  Бажаємо здоров’я !

Інформація надана Козельщинським районним управлінням ГУ ДПСС в Полтавській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь