A A A K K K
для людей із порушенням зору
Козельщинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Всесвітній день дитини

Дата: 20.11.2018 09:12
Кількість переглядів: 326

Фото без опису    Дитинство – найважливіший період у житті кожної людини. І саме в цей період вона потребує найбільшої уваги і захисту.  Благополуччя дітей та їх права завжди викликали пильну увагу міжнародного співтовариства.

    20  листопада 1989 року  Генеральною Асамблеєю Організації Об'єднаних Націй одноголосно була прийнята  Конвенція про права дитини . Ця подія була сприйнята як важливий етап у міжнародних зусіллях щодо зміцнення справедливості, миру і свободи в усьому світі шляхом заохочення і захисту прав людини. У порівнянні з раніше прийнятими документами у галузі прав людини Конвенція є найбільш повним і першим документом, у якому ці права набувають чинності норм міжнародного права. Таке важливе значення Конвенції пояснюється ще й тим, що вона являє собою зобов'язання на майбутнє.

    Поважання прав людини починається із ставлення суспільства до своїх дітей. Деякі права людини безпосередньо стосуються дітей, відображуючи їхню потребу в особливому піклуванні й увазі, їхню вразливість й відмінність їхього світу від світу дорослих. Україна ратифікувала Конвенцію ООН про права дитини 27 лютого 1991 року, тим самим взяла на себе великі зобов’язання в  забезпечення прав людини.

   В нашій країні основним законом, спрямованим на забезпечення реалізації прав дитини на життя, охорону здоров’я, освіту, соціальний захист і всебічний розвиток є Закон України “Про охорону дитинства” .Крім того, права дитини виділені окремими статтями Сімейного, Цивільного, Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України.   Багато зусиль також докладають громадські організації, які працюють у сфері захисту прав дитини, щоб кожна дитина почувала себе повноцінним членом суспільства.

  «Згідно зі статтею 6 Сімейного кодексу України, правовий статус дитини має особа до досягнення нею повноліття. Малолітньою вважається дитина до чотирнадцяти років, неповнолітньою – від чотирнадцяти до вісімнадцяти років. Для повного й гармонійного розвитку, формування особистості дитина має зростати в сімейному оточенні, в атмосфері любові та розуміння. Родина й відповідні освітні установи повинні підготувати її до самостійного життя в суспільстві. Крім того, має бути забезпечена можливість здійснення її прав, які встановлені Конституцією України, Конвенцією про права дитини, Цивільним кодексом України, іншими правовими актами, визнаними в Україні».

7 січня 2018 року набув чинності Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», яким внесено зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу». Такими змінами розширено доступ до безоплатної вторинної правової допомоги для осіб, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, а також для дітей. Відтепер усі без винятку діти мають право, щоб у судах та інших органах їхні інтереси представляв адвокат за рахунок держави.

За детальнішими роз’ясненнями можливо звернутися до відділу “ Козельщинське бюро правової допомоги ”, за адресою :смт. Козельщина,  вул. Остроградського,75/15; тел: (05342) 3-14-40.

Матеріал підготувала головний спеціаліст Козельщинського бюро правової допомоги Наталія Огирь.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь