A A A K K K
для людей із порушенням зору
Козельщинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Що зміниться у березні: до Росії за закордонним паспортом, зросте пенсія і подорожчає телефон.

Дата: 11.03.2020 11:41
Кількість переглядів: 174

Фото без опису

 

   З 1 березня пенсії зростуть:

1 березня 2020 року почнеться друга щорічна індексація пенсій. У березні 2019-го вперше за п’ять років перерахували пенсії і збільшили їхній розмір. Тоді виплати зросли на 17-18%.

Цьогорічне оновлення, як попереднє, відбудеться з урахуванням рівня середньої зарплати та інфляції. За даними міністерства соцполітики, з 1 березня в середньому пенсії зростуть на 11%. Тобто, якщо йдеться про середню пенсію в 3 370 гривень, доплата складе приблизно 306 гривень. Збільшення виплат торкнеться людей, яким пенсії призначені за віком, через інвалідність, втрату годувальника чи за вислугою років

Однак торкнеться індексація не всіх: не збільшать пенсії держслужбовцям, суддям та прокурорам, науковим працівникам, помічникам депутатів. Також не збільшать виплату тим, хто і так отримує максимальну пенсію.Крім того, збільшення не торкнеться соціальних пенсій: тим, кому не вистачає мінімального стажу, надбавки чекати не варто.

Як отримати перерахунок пенсії?

Він відбуватиметься автоматично. Що означає – нікому нікуди не треба звертатися щодо нових пенсійних нарахувань. Також для перерахунку пенсій не потрібно приймати окремих рішень уряду чи парламенту – ця норма вже закріплена в чинному законодавстві.Громадяни, що отримують пенсію, так само отримають її і з 1 березня – але вже перераховану, більшу за розміром. Зростуть виплати не лише для пенсіонерів, а і для безробітніх. З 1 березня 2020 року в Україні мінімальний розмір допомоги по безробіттю збільшили з 1630 гривень до 1800 гривень. Це для людей, виплати яким призначаються з урахуванням заробітної плати та страхового стажу. Для категорій, щодо яких ці показники не враховуються, мінімальна виплата становитиме 650 гривень. Досі було 610 гривень.

Що відомо про безробіття в Україні

Кількість безробітних в Україні за грудень 2019 року різко зросла – на 15%. Водночас знизилася кількість вакансій від роботодавців.У Мінекономіки повідомляли, що лише 12,8 мільйона із 28,5 мільйонів українців працездатного віку працюють легально. Решта або перебуває на заробітках, або працює нелегально.

Нові правила перетину кордону з Росією

З 1 березня 2020 року жителі України зможуть потрапити в Росію лише за закордонним паспортом. Раніше перетинати українсько-російський кордон можна було і з внутрішнім українським паспортом. А от виїхати з РФ можна буде як за внутрішніми паспортами, так і за свідоцтвом про народження (якщо йдеться про дітей). Таку зміну роблять не заради жорсткішого контролю українців і обмеження їхньої міграції, а задля зручності. Переваг такої зміни декілька: по-перше, зменшиться час перетину кордону. А по-друге, міністр МЗС Вадим Пристайко навів приклад втрати паперового паспорта громадянина України на території Росії. Адже в разі такого інциденту українцевідоведеться пройти "9 кіл пекла". А із закордонним паспортом повернення в Україну пройде безпроблемно.

 

Домашній телефон подорожчає

Стаціонарний телефон тим користувачам, які його ще не відключили, з березня буде обходитися дорожче. І якщо зміна найдешевшого тарифу практично не суттєва – сім гривень, то найдорожчий зросте на цілих 24 гривні.

Як зміняться тарифи "Укртелекому"

Тариф "Домашній Безлімітний" – 123 гривні (було 99 гривень);

тариф "Домашній Базовий" – 117 гривень (було 94 гривні);

тариф "Простий" – 73,81 гривень (було 67,10 гривень).

Подорожчає і проводове радіо – на 10 гривень. Замість 35 гривень на місяць тепер оплата радіомовлення коштуватиме 45 гривень.

Газ для промисловості подешевшає

З 1 березня газ для промислових споживачів стане дешевшим. Великі виробники та комунальні підприємства, які гуртово закуповують газ, зможуть зекономити майже 15%.

Як фактично зміняться ціни:

мінімальна ціна становитиме 3 тисячі 981 гривню за тисячу кубометрів (без урахування ПДВ і транспортних витрат). Раніше було 4 тисячі 661 гривня;

водночас максимальні ціни для промислових споживачів становитимуть 4 тисячі 606 гривень за тисячу кубометрів газу. Раніше було – 5 тисяч 208 гривень.

 

Куди звертатися за більш детальними консультаціями та роз’ясненнями? Будь ласка, телефонуйте до єдиного контакт-центру системи безоплатної правової допомоги за номером 0 (800) 213 103, цілодобово та безкоштовно в межах України. Також з цього чи будь-яких інших юридичних питань звертайтесь для отримання правової допомоги до відділу “Козельщинське бюро правової допомоги”, яке знаходиться за адресою: смт. Козельщина, вул. Остроградського,75/15; тел.: (05342) 3-14-40.  Прийом громадян щоденно з 09.00 до 18.00  без перерви. Субота, неділя — вихідні дні.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь