A A A K K K
для людей із порушенням зору
Козельщинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Профілактика масових інфекційних захворювань та харчових отруєнь серед населення громади в період воєнного стану.

Дата: 02.05.2022 13:38
Кількість переглядів: 132

   Фото без опису

 

   В Україні, як і в усьому світі, гострі кишкові інфекції (далі – ГКІ) займають особливе місце серед інфекційних хвороб, за своєю розповсюдженістю поступаються місцем лише респіраторним захворюванням. В 2021 році було  зареєстровано   71 спалах гострих кишкових захворювань, в наслідок яких постраждало 899 осіб, з них 667 дітей. Рівень захворюваності на ГКІ дітей у 2,5-3 рази вищий, ніж у дорослих. Підвищена температура навколишнього середовища сприяє поширенню збудників, які викликають захворювання на кишкові інфекції. До організму такі збудники потрапляють з інфікованою водою, зіпсованими та неякісними харчовими продуктами або контактно-побутовим шляхом через брудні руки.

Основною причиною виникнення гострих кишкових інфекцій є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання, тощо.

Переважає харчовий шлях зараження на ГКІ. За даними епідеміологічного анамнезу більшість хворих пов'язує своє захворювання з вживанням харчових продуктів, контамінованих збудником ГКІ (м'яса та м'ясопродуктів, молока, молокопродуктів і готових страв, овочів, фруктів, ягід).

Ймовірно, що більшість харчових продуктів, які вживали захворілі не пройшли достатню термічну обробку або зберігалися при порушенні температурних умов чи термінів зберігання. Часто вживання немитих овочів, фруктів може спричинити виникнення захворювання.

 Роль мух та тарганів у розповсюдженні гострих кишкових захворювань загальновідома. Мухи, таргани переносять велику кількість мікробів, які потрапляють на продукти харчування, посуд та інше, у випадку коли до них є вільний доступ цих комах.

Друге місце щодо розповсюдженості займає контактно-побутовий шлях передачі інфекції, адже ГКІ недарма називають "хворобою брудних рук". Хвора людина або бактеріоносій, не дотримуючись правил особистої гігієни, забруднюють харчові продукти, посуд, предмети побуту, що оточують їх, тим самим створюють небезпеку зараження оточуючих.

При гострих кишкових інфекційних захворюваннях  ефективність профілактичних заходів залежить від рівня гігієнічних знань населення та дотримання ряду гігієнічних правил:

-НЕ купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних ociб.

-НЕ використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо). Для пиття i приготування їжі використовувати воду питну в герметично упакованих місткостях або з централізованих джерел водопостачання.

-В домашніх умовах завжди дотримуватись технології приготування їжі, особливо це стосується м'ясних страв та страв з яєць.

-При вживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити проточною водою із крану. При споживанні дітьми – обдати окропом.

-НЕ вживати харчові продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності.

-При купівлі харчових продуктів та напоїв обов'язково звертати увагу на терміни реалізації та умови зберігання. Харчові продукти промислового виробництва зберігати та вживати тільки у cnoci6 зазначений на упаковці та у встановлений термін.

-НЕ допускати споживання продуктів та напоїв з простроченим терміном зберігання.

-При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, тощо) для приготування їжі, миття посуду i рук необхідно мати з собою запас питної води. При відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни.

-При подорожуванні не рекомендується брати в дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, що потребують охолодження при зберіганні), виключати приготування багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, м'ясні салати тощо). Не готувати продукти з запасом. Приготовлені страви з м'яса, молока бажано споживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають бути повторно термічно оброблені.

-НЕ вживати в їжу незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини.

-Зберігати  їжу захищеною від комах, гризунів та інших  тварин. Для надійного захисту продуктів зберігайте їх у щільно закритих банках (контейнерах);

      Виконання цих нескладних правил та порад допоможе уникнути захворювання на гострі кишкові інфекції і зберегти Ваше здоров'я та здоров'я Ваших близьких!

Під час воєнного стану , в зв’язку з важким станом підвищується ризик спалахів даного захворювання, тому потрібно населенню звернути особливу увагу до гігієни харчування та особистої гігієни.
      Але, якщо раптом у Вас виникли симптоми гострої кишкової інфекції (ГКІ  негайно звернутися за медичною допомогою!

Будьте здорові!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь