A A A K K K
для людей із порушенням зору
Козельщинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

НЕ нашкодь ні собі, ні довкіллю

Дата: 06.05.2022 11:36
Кількість переглядів: 154

 

   На сьогоднішній день без якісного захисту рослин від шкідників, хвороб та бур’янів неможливо отримати високий врожай. Проте лише розумне застосування пестицидів дасть гарний результат.

Щоб не завдати шкоди ні собі, ні довкіллю, кожен господар, захищаючи свій врожай, повинен обов’язково дотримуватись правил безпечного поводження з пестицидами. Ключовим аспектом захисту рослин є обґрунтованість хімічного захисту. Обробка посівів та інших об’єктів повинна проводитися тільки після попереднього обстеження посівів сільськогосподарських культур агрономом, та встановлення доцільності проведення хімічного обробітку, тобто коли чисельність шкідливих організмів перевищує економічний поріг шкодочинності (ЕПШ).

Не менш важливим є вибір препарату: для хімічного захисту рослин повинні застосовуватись тільки ті пестициди, які зареєстровані та дозволені «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

До робіт з пестицидами не допускаються особи, молодші 18 років, вагітні жінки та матері, що годують немовлят, громадяни пенсійного віку, особи, що мають протипоказання за станом здоров'я.

Особи, які задіяні на роботах з пестицидами і агрохімікатами, повинні пройти попередній медичний огляд, навчання, інструктаж з техніки безпеки праці, а також надання першої медичної допомоги у нещасних випадках. Також мати при собі під час виконання робіт допуск, медичну книжку, наряд на виконання таких робіт та пред’являти їх на вимогу державного контролю.

Працівники, що контактують із пестицидами зобов’язані використовувати засоби індивідуального захисту: спецодяг (комбінезон, костюм, халат), спецвзуття, рукавиці, захисні окуляри, респіратори або протигази.

Тривалість робочого дня під час роботи з надзвичайно небезпечними препаратами має не перевищувати 4 годин (з доопрацюванням упродовж 2 годин у нешкідливих умовах), з іншими пестицидами — 6 годин.

Всім, хто виконує роботу з пестицидами потрібно дотримуватись правил особистої гігієни: на місцях роботи не приймати харчі, не пити, не палити. Перед прийомом їжі необхідно зняти спецодяг, вимити з милом руки, лице, прополоскати рот.

За 2 доби перед початком хімічної обробки посівів повідомляють місцеве населення про місце і строки роботи; на відстані не менше 200 м від меж поля, що оброблятимуть, виставляють застережні знаки; власників бджолосімей попереджають про потребу вжити заходів щодо їх охорони. Знаки знімають по закінченні встановленого терміну. Санітарно-захисна зона для наземної обробки штанговими оприскувачами має бути не менше 300 м, а для авіаційної — 1000 м.

Усі роботи з пестицидами проводяться в ранкові і вечірні години в тиху безвітряну погоду. В похмурі і прохолодні дні з температурою навколишнього повітря нижче + 10 С? допускається, як виняток, проведення обприскування в денний час.

Пам’ятайте! При суворому дотриманні регламентів застосування пестицидів, виконанні вимог санітарних правил забезпечується не тільки захист рослин від шкідливих організмів, але й охорона здоров’я населення і довкілля.

 

Державний фітосанітарний інспектор                                    Ірина ЛУЦЕНКО


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь