A A A K K K
для людей із порушенням зору
Козельщинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Моніліоз плодових дерев

Дата: 18.05.2022 15:07
Кількість переглядів: 179

Фото без опису

 

   Останніми роками ми спостерігаємо, що наші  улюблені дерева абрикоси, рано на весні виглядають кепсько.  Раптово всихають квіточки, в’яне та засихає листя молодих плодових гілочок та однорічних пагонів. Уражені листя й квітки буріють, всихають, але довгий час лишаються на дереві. Таке дерево має вигляд обпаленого вогнем,  що часто приймається як результат ранкових приморозків. Але це не так, дерево уражене моніліальним опіком – моніліозом.    

Моніліоз — одна з найпоширеніших і найшкідливіших хвороб плодових культур. Великих збитків хвороба постійно завдає в садах України. Моніліоз уражує всі кісточкові культури, але особливо шкідливий для абрикоси, вишні, черешні.                    

Збудником хвороби є гриб Мonilinia laxa порядку Hyphomycetales Моніліоз може проявитись у двох формах: наприкінці або відразу після цвітіння — у формі моніліального опіку, а також у літній період — у формі плодової гнилі (плоди загнивають і вкриваються нальотом конідіоспор).

Знищуємо джерела інфекції

1. Із агротехнічних заходів ефективні восени: збирання  муміфікованих плодів і опалого листя та  обкопування пристовбурних ділянок дерев. Крім того, помічено значний вплив проріджування крони дерев на розвиток моніліального опіку.

2. Обприскування рослин восени 3%-ним розчином бордоської рідини або 1% мідного купоросу, хлорокисом міді 0,9%.  

3. Вирізування та спалювання уражених і засохлих пагонів. Обрізування роблять рано навесні, через 8–12 днів після цвітіння. Обрізуючи гілки варто пам’ятати, що міцелій гриба у гілках просувається від місця зараження догори, тому слід обрізувати нижче місця ушкодження, захоплюючи декілька здорових гілочок. Уникайте механічних ушкоджень здорових тканин, а у разі поранень варто обробити ушкодження садовими варом чи фарбою. 

4.  У саду, де влітку було помічено ураження моніліозом, навесні проводять фунгіцидні обробки: Хорус 75% в. г. (ципродиніл) із нормою витрати 0,3 кг/га, Топсин-М 70% з. п. (тіофанат-метил), 3,0 кг/га, Скор 25% к. е. (дифеконазол) 0,2 л/га. Перед цвітінням та після нього обприскування моніліозу можна проводити фунгіцидом у суміші з інсектицидом, позаяк укуси комах сприяють зараженню дерев плодовою гниллю.      

5. У червні – липні моніліоз починає входити у фазу розвитку безпосередньо на плодах. Ознакою моніліозу є загнивання плодів просто на гілках. Такі плоди бажано знімати і знищувати. У період дозрівання плодів боротися з моніліозом засобами хімічного захисту заборонено.                                              Незважаючи на значну шкодочинність моніліозу, уражені хворобою дерева видаляти із саду не слід (як радять деякі садівники-практики). Правильно захищаючи плодові рослини, можна отримувати щорічні врожаї.

                                        Держаний фітосанітарний інспектор                        Ірина ЛУЦЕНКО


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь