A A A K K K
для людей із порушенням зору
Козельщинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Обережно! Квітне амброзія!

Дата: 11.07.2022 09:45
Кількість переглядів: 142

Фото без опису

 

   Із середини липня починає квітнути амброзія полинолиста. Це один із найнебезпечніших карантинних  бур’янів, що згубно впливає на організм людини і довкілля,  крім того його поява у посівах сільгоспкультур здатна суттєво знизити урожайність.

Амброзію полинолисту з повним правом можна назвати екологічно небезпечним бур’яном. Адже її пилок викликає у людей захворювання – амброзійний поліноз або «сінну пропасницю». У період цвітіння бур’яну від цього захворювання страждає величезна кількість населення. У людей втрачається працездатність, опухають слизові оболонки верхніх дихальних шляхів та очей, з’являється нежить і сльозотеча, чхання, підвищення температури, розвивається астма. Ефективних ліків проти цього захворювання поки що не існує.

Найрезультативнішим комплексним засобом боротьби з бур’яном є об’єднання зусиль та знешкодження цієї небезпечної алергенної рослини із застосуванням агротехнічних, механічних та хімічних методів боротьби.

Агротехнічний метод полягає в старанному очищенні посівного матеріалу,  дотриманні чергування культур у сівозмінах, основний і передпосівний обробіток ґрунту, вчасний догляд за посівами. У населених пунктах – у вогнищах амброзії полинолистої – створення газонів з багаторічних трав, оскільки вони  пригнічують чисельність, ріст та розвиток рослин амброзії полинолистої. На полях найкращий захист забезпечують культури суцільного посіву, що формують потужну листостеблову масу — озимі пшениця, жито, ячмінь,тритікале.

Хімічний метод доцільно застосовувати у промислових зонах, на узбіччях доріг, на сільгоспугіддях. Він передбачає застосування гербіцидів відповідно до Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні. Досягти високого результату при застосуванні хімічних препаратів можна у фазі до 2-4-х справжніх листочків амброзії. У більш пізніх фазах розвитку бур’яну ефективність дії хімічних препаратів суттєво знижується.

Механічний метод бажано застосовувати на територіях населених пунктів. На землях з високими й дуже високими санітарно-гігієнічними вимогами (навколо житлової забудови, громадських будівель, тваринницьких фермах, парках, стадіонах, спортивних майданчиках, промислових територіях тощо), де неможливе застосування гербіцидів. Тут амброзія знищується шляхом виполювання, ручного видалення або скошування.На присадибних ділянках та клумбах найефективніше виполювати. Чим менша рослина, тим легше проводити цю процедуру. Невеликі рослини, особливо після дощу, добре вириваються з корінням.

Доведена ефективність пізнього скошування амброзії полинолистої безпосередньо до її цвітіння, коли утворюються волотеподібні суцвіття, що ще не розкрились. Це дозволить вирішити кілька проблем – утворення алергенного пилку та насіння. Орієнтовні оптимальні терміни скошування – друга половина липня – початок серпня.

Шановні жителі громади, керівники підприємств, установ та організацій! Просимо вас із великою відповідальністю поставитись до проблеми поширення карантинних рослин у нашому регіоні. Адже саме завдяки своєчасному виявленню та знешкодженню цього бур’яну ми зможемо перешкодити його розповсюдженню!

 

Державний фітосанітарний інспектор

        Ірина ЛУЦЕНКО

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь