A A A K K K
для людей із порушенням зору
Козельщинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Обережно, ботулізм!

Дата: 18.07.2022 15:57
Кількість переглядів: 115

Фото без опису

 

    Козельщинська районна державна лікарня ветеринарної медицини просить звернути увагу всіх громадян, що ботулізмце харчове отруєння, яке може призвести до тяжких наслідків. Найкращий спосіб захистити своє здоров’я – утримуватися від вживання їжі, про якість якої споживачу достаменно невідомо!
      Проблема харчових отруєнь, викликаних збудником ботулізму з року в рік залишається актуальною. 
    Нагадуємо, що ботулізм — це тяжке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксин; мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти, його не можна визначити за кольором або смаком. Відрізнити інфіковані продукти від якісних неможливо. У зоні ризику – в'ялена, копчена та солона риба, гриби домашнього консервування, м'ясні та рибні консерви і домашня ковбаса. В Україні випадки ботулізму спричинені, в основному, споживанням в'яленої риби. Значно рідше ботулізмом можна заразитись через рани, так само рідко мікроорганізм передається від матері до дитини через грудне молоко.
    Симптоми ботулізму:
 • порушення близького зору — ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;
 • сильно виражена сухість у роті;
 • важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
 • підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
 • запаморочення;
 • короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім — стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп);
 • ураження м’язів шиї та кінцівок.
      Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12–24 год після споживання зараженої їжі. Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше (уже через 2 год) або значно пізніше (4 доби і більше). Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період.
     Лікування ботулізму - усі хворі на ботулізм незалежно від клінічної форми захворювання підлягають госпіталізації. Успіх лікування залежить від ранньої діагностики, правильного лікування, у більшості випадківвведення ботулінічного антитоксину (синоніми: сироватка, імуноглобулін).

    З метою попередження захворювань на ботулізм, Козельщинська районна державна лікарня ветеринарної медицини не рекомендує виготовляти в домашніх умовах та купувати у приватних осіб:
 • солону, в’ялену та копчену рибу, копчені м’ясопродукти;
 • консервувати в герметично закупорених банках м’ясо і рибу, які є найбільш сприятливим середовищем для розвитку збудника ботулізму;
 • консервувати гриби, овочі та фрукти, при переробці яких неможливе повне звільнення від залишків землі та піску, що вміщують спори. Такі продукти краще заготовляти про запас шляхом маринування або соління з домішками кислоти та солі, обов’язково в тарі, відкритій для доступу кисню;
 • не купувати на ринках у приватних осіб, тим більше у місцях не санкціонованої торгівлі м’ясні, грибні, овочеві, фруктові консерви, герметично закупорені в банки, а також рибу солону, в’ялену та копчену, копчені м’ясопродукти, приготовлені в домашніх умовах.
     Не допустити виникнення захворювання на ботулізм значно легше, чим лікувати.
 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь