A A A K K K
для людей із порушенням зору
Козельщинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Як врятуватись від “брудної бомби”, застосування ядерної зброї чи аварії на АЕС

Дата: 18.10.2022 11:14
Кількість переглядів: 135

Фото без опису

 

   Окупанти постійно створюють загрозу радіаційних аварій на українських АЕС, а її керівництво у звичній для себе манері вдається до шантажу. Цього разу – ядерного. Застосування ядерної зброї по Україні вважається малоймовірним, а головна мета цих погроз — налякати українців та світ та змусити нас йти на поступки, а наших партнерів – послабити підтримку України.

Водночас українці мусять мати план дій на випадок будь-яких надзвичайних ситуацій: застосування ядерної зброї, “брудної бомби” чи в разі аварії на АЕС.

Ядерна зброя є зброєю масового ураження. Ядерні заряди можуть бути розміщені на різних типах ракет, торпед, бомб та артилерійських снарядів, якими росія постійно обстрілює нашу територію. Зрозуміти, що це була ядерна зброя, можна тільки після безпосереднього вибуху та отримання даних про радіоактивне забруднення території.

Радіологічний розсіюючий пристрій або, як ще його називають, “брудна бомба,” фактично є вибухівкою з радіоактивним матеріалом. Під час детонації радіоактивні речовини поширюються вибуховою хвилею.

 

Головам об'єднаних територіальних громад необхідно провести роз’яснювальну роботу щодо поводження з харчовими продуктами в частині зберігання та споживання в разі виникнення надзвичайної ситуації.

 

Вимоги щодо безпечності продуктів харчування та споживання води:

 

Безпечною для вживання є їжа, яка не контактувала з радіоактивними речовинами: їжа в герметичних контейнерах (банках, пляшках, коробках тощо) та їжа в холодильнику або морозильній камері.

Перед відкриттям протріть харчові контейнери вологою ганчіркою або чистим рушником. Також перед використанням протріть столи та посуд вологою ганчіркою або чистим рушником. Витріть миски й килимки для домашніх тварин.

Ганчір?я, яким ви очищували посуд та поверхні, покладіть у пакет чи пластикову коробку, яка герметично закривається. Бажано наклеїти на них етикетку з попередженням про радіацію й зберігати в місці, не доступному для дітей чи домашніх тварин.

Не збирайте й не вживайте їжу зі свого саду, городу чи ту, що перебувала на вулиці, поки не отримаєте офіційне повідомлення, що це безпечно.

Лише бутильована вода є безпечною для вживання, поки не буде проведена перевірка водопровідної води на забруднення. Кип’ятіння не позбавляє від радіоактивних речовин. Ви повинні мати воду в пляшках, якою запаслись заздалегідь. ДСНС чи органи виконавчої влади повідомлять про безпеку водопровідної води.

 

Окрім того фахівцями Головного управління ДПСС в Полтавській області буде забезпечено моніторинг діяльності суб’єктів господарювання, які здійснюють виробництво, зберігання та реалізацію харчових продуктів, в тому числі і з відбором зразків для проведення лабораторних досліджень, та наданням висновків щодо безпечності харчових продуктів і подальшого їх вживання.

 

В разі виникнення надзвичайної ситуації при застосуванні на території області тактичної ядерної зброї Регіональна державна лабораторія Держпродспоживслужби в Полтавській області може провести радіологічні дослідження на вміст цезію (цезій 137-й), стронцію (стронцій 90-й) в харчових продуктах (сировина і продукти рослинного і тваринного походження – м'ясо та м’ясопродукти, риба та рибопродукти, молоко та молочні продукти, яйця ); кормах (комбікорми, премікси, сіно, насіння, всі види зернових продуктів, овочі,); вторсировини тваринного походження (пух, перо).

Вищезазначені дослідження проводяться спектрометричним методом.

 

Кременчуцьке РУГУ ДПСС в Полтавській області 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь