A A A K K K
для людей із порушенням зору
Козельщинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Як зберігати й очищувати воду в надзвичайній ситуації

Дата: 15.12.2022 13:44
Кількість переглядів: 213

Фото без опису

 

   Насамперед важливо заздалегідь подбати про наявність чистої питної води для себе та дитини. Завчасно створіть запас питної та технічної води. 

Зберігати питну воду потрібно в закритих посудинах. У відкритих контейнерах вода може зберігатися недовго, в ній можуть розвиватися бактерії та хвороботворні мікроорганізми. За потреби, зробіть позначки «Вода для пиття», «Вода для технічних потреб», «Вода для господарських потреб». Як правило, роблять 2–3-добовий запас. 

Також можна використовувати питну воду з бюветів, колодязів, шахтних криниць. Але для пиття та приготування їжі таку воду потрібно кип’ятити протягом щонайменше 10 хвилин від моменту закипання. Це ефективний метод знезараження води. Воду з відкритих водойм можна використовувати лише для технічних цілей. Не споживайте воду з неперевірених джерел, це може призвести до хвороб.

Етапи очищення води для пиття в домашніхумовах:

1.Процідити. Пролийте воду через шматок чистої тканини або марлі — залишки мулу чи бруду лишаться на ній. 

2.Наситити воду киснем. У побутових умовах швидко трусіть посуд з водою впродовж 5 хвилин, а потім залиште відстоятися ще на пів години аби осад лишився на дні. 

3.Відстоювати воду. За добу 50% шкідливих бактерій у воді гине, а частина осідає на дно. Посудина з водою повинна закриватися та мати широку горловину.

4.Змайструвати фільтр. Воду можна пропустити через пористе середовище (наприклад, пісок або гравій). Вдома  можна самостійно змайструвати фільтр. У дні бляшанки проробляємо кілька отворів, застилаємо тканиною, насипаємо пісок, верхній шар – дрібний гравій. Підставити під неї посуд для чистої води.  Йде очищення від трав, мулу та каламуті. Відфільтрована вода має також відстоятися впродовж 48 годин аби рештки шкідливих бактерій осіли чи зникли.

5.В якості фільтру можна використовувати також вугілля — древесне або активоване. Таблетки активованого вугілля відмінно абсорбують осад та аромати. Без них не обійтися, коли доводиться черпати воду з джерела, якому немає віри. Через вугільну фільтрацію йде знезараження від мікроорганізмів та домішок в екстрених умовах. Беремо до п'ятдесяти пігулок вугілля, марлеву тканину або широкий бинт, клоччя вати, літрову банку та пластикову пляшку для виготовленя фільтра

  • Зрізаємо денце пляшки та поміщаємо її горловиною в банку.

  • Шматком марлі або тканини розміром 20х20 см обгортаємо вату і сунемо в отвір пляшечки. Таким є первинний шар фільтра.

  • Таблетки не подрібнюємо, вони швидко розмокають у вологому середовищі.

  • Загортаємо їх у шматок вати й в пляшку, поверх першого шару.

  • Третій шар робимо такий самий, як перший.

Фільтри повинні впритул прилягати один до одного для оптимального очищення від сміття, добавок і запаху. Елементи фільтру необхідно регулярно чистити та заміняти.

6.Дезінфікувати воду. Зберігання, відстоювання та фільтрація води зменшує вміст шкідливих бактерій, однак не гарантують безпеки для пиття. Дезінфікувати воду можна кип’ятінням упродовж мінімум 10 хвилин. Аби зберегти кращий смак води — її варто активно помішувати. Кип’ячену воду також варто зберігати в чистих закритих контейнерах.

 

Яку воду не варто пити в жодному разі?

Не варто тішитися, що джерельна (колодязна) вода — корисна. Така тече з невідомих джерел, у ній можуть кишіти лямблії, палички та інші мікроорганізми, що викликають діарею та зневоднення. У джерела може бути радіоактивний початок. Або ключ може проходити через звалища побутових відходів, протікати через ґрунт, багатий на залізо або солями кальцію. Вживання такої води може завдати шкоди здоров'ю.

Тепер ви знаєте про небезпеку, яка може бути в чистій, на перший погляд, воді. І про засоби очищення води в домашніх умовах без фільтра. Користуйтеся отриманою інформацією — це не складно. Залишайтеся здоровими!

 

Начальник Кременчуцького

районного управління                                                                                                   Володимир БАРЧУК

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь