A A A K K K
для людей із порушенням зору
Козельщинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

НЕІНФЕКЦІЙНІ ЗАХВОРЮВАННЯ ПІД ЧАС ВІЙНИ: ЯК БОРОТИСЯ З РИЗИКАМИ?

Дата: 25.01.2023 10:46
Кількість переглядів: 1108

Фото без опису

 

   Неінфекційні захворювання (НІЗ) — це хворобливі стани, які не передаються від людини до людини, мають тривалий перебіг і повільно прогресують, а також погіршують психоемоційне і фізичне здоров’я. НІЗ є результатом поєднаного впливу генетичних, фізіологічних, екологічних і поведінкових чинників. Та є основною причиною смертності в світі. Люди з супутніми неіфекційними хронічними хворобами мають великий ризик тяжких ускладнень від COVID-19.

Повномасштабна війна змінила життя людей. Багато хто опинився в тяжких життєвих обставинах, стресових умовах, обумовлених втратою близьких людей, перебуванням під постійними бомбардуваннями, евакуацією та переміщенням далеко від дому. А неконтрольований стрес може призвести до втрати здоров’я та підвищення ризику виникнення НІЗ.

Для того, щоб людина залишалася здоровою та її фізичний і психологічний стан не погіршувався, вона має стежити за 4 факторами ризику:

  • вживання тютюну;
  • вживання алкоголю;
  • харчування;
  • фізична активність.

Проте, це працює тільки в комплексі! Людині важливо піклуватися про свій організм, при цьому звертати увагу на всі складові, що є факторами ризику виникнення НІЗ.

Відмова від тютюну та алкоголю, здорове харчування (сюди ж входить безпека харчових продуктів в умовах війни та вживання безпечної води) і звісно регулярна фізична активність — всі ці фактори знижують ризик розвитку НІЗ. Про це варто розповідати внутрішньо переміщеним особам, адже вони стикаються з проблемами таких факторів дуже гостро.

Як приклад, внутрішньо переміщені особи можуть мати проблеми з харчуванням. В раціоні переселенців зазвичай переважають вуглеводи, а білки — в дефіциті.

Розуміння проблематики НІЗ допоможе ефективніше допомагати внутрішньо переміщеним особам, які потрапили у складні життєві обставини, а також військовим, що потребують підтримки. Здоровий спосіб життя може допомогти запобігти низці хвороб, яких можна уникнути. Варто не забувати про це під час війни, адже здоров’я допоможе нам не лише спокійно та комфортно жити, але й ефективно допомагати нашим громадянам, воїнам та волонтерам.

Не забуваймо про це!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь